Op acne gelijkende aandoeningen
Rosacea
Rosacea is een chronische inflammatoire (met ontsteking gepaarde gaande) aandoening. Zichtbaar kunnen zijn papels, pustels, roodheid en teleangiectasieen (couperose). Het komt meestal voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar.
Rosacea is symmetrisch aanwezig op de wangen, neus, kin en voorhoofd. Soms ook in de nek, behaarde hoofd, op de romp en de ledematen).
Kenmerkend is het telkens terugkeren van momenten van roodheid, couperos, papels, pustels en vocht. Commedonen (mee-eters) komen niet voor.
De oorzaak van rosacea is onbekend. Belangrijke factoren die een rol kunnen spelen zijn afwijkingen in de kleine bloedvaten, schade aan bindweefsel en een abnormale ontstekingsreactie. De doorbloeding in het gelaat is verhoogd en de vaatjes zijn groter, er zijn er meer en deze liggen dichter aan het oppervlak.
Zowel neurale mechanismen als hormonale stimulatie kunnen roodheid (blozen) uitlokken.
Ultraviolet licht beschadigt de bloedvaatjes en het omliggende bindweefsel en speelt hierin een belangrijke rol.
Veel rosacea patienten zijn gevoelig voor verergering van hun klachten door bepaalde triggers:
Algemene triggers:
Inspanning, koude, warmte, vochtigheid, zon, wind, koorts, opvliegers, woede, angst, schaamte
Irriterende stoffen:
Alcohol in cosmetische reinigingsproducten, menthol, parfum, aftershave, peeling producten, reinigingsdoekjes voor het gelaat, scheerschuim, zeep, zonnebrandcremes
Voedsel en dranken:
Alchohol, azijn, chili, curry, pepers, chocolade, koffie, thee, soja, tomaten, zuivelproducten
Geneesmiddelen:
Capsaicine, corticosteroiden, doxorubicine, interferon, nifedipine, nitroglycerine, rifampicine, vancomycine
Bron: dermatologie voor huidtherapeuten
Erfelijke aanleg lijkt een rol te kunnen spelen. Ook de oorzakelijke rol van de demodex mijt en de helicobacter pylori bacterie is niet duidelijk.
De uitlokkende factoren, waaronder zonlicht moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Belangrijk is dagelijks een breedspectrum antizonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor aan te brengen.
Bij ernstigere klachten dan alleen roodheid is het raadzaam uw huisarts te raadplegen. Deze kan kiezen voor een lokale of orale behandeling , met bijvoorbeeld een crème of gel die metronidazol bevat of een antibioticum.
Dit heeft een gunstig effect op rosacea, omdat het ontstekingsremmend werkt. Deze middelen gebruikt u vrij lang; ongeveer 2 tot 6 maanden afhankelijk van de mate van verbetering. Blijven de resultaten nog steeds uit? Dan kan een arts ook een systemische retinoïde voorschrijven. Dit middel is zeer effectief, maar geeft wel veel én soms ernstige bijwerkingen. Dit middel mag niet gebruikt worden door vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn.
De aanwezige roodheid bij rosacea is cosmetisch gezien vaak het meest storend. Door middel van laser- en/of lichttherapie kan de diffuse roodheid behandeld worden.
Daarnaast kan uw schoonheidsspecialist op het gebied van de huid een persoonlijk advies geven over de verzorging van de huid en advies geven over het voorkomen van irritatie op de huid. Neemt u gerust contact met ons op.