Wat voor huidtype heb ik nu eigenlijk?

Wat voor huidtype heb ik nu eigenlijk?

Dit is soms lastig vast te stellen. Want is de huid nu vetarm of vochtarm?

Talgniveau (vet)
Het huidtype wordt vastgesteld door de hoeveelheid talg op de huid.
Talg wordt door de talgklieren naar de haarschachten gebracht en van daaruit vloeit het uit over het huidoppervlak. Talg vormt een vettig laagje op de huid en vormt tezamen met andere componenten een zogenaamde lipide-film op de huid die onder andere beschermt tegen de invloeden van buitenaf.
De talgniveaus veranderen met de leeftijd, de seizoenen, dieet en hormonale invloeden.

Hydratatie in de opperhoud (vocht)
Uitermate belangrijk is om zoveel mogelijk vocht in de opperhuid vast te houden en zo weinig mogelijk te laten verdampen.

Primair is de hoeveelheid lipiden en talg in de huid het belangrijkste!
Denk aan de simpele wetenschap dat olie op water drijft! 

Gezond vochttransport in de huid wordt met name bepaald door een goed werkend lymfatisch  en microcirulatie systeem.
Het lymfestelsel is een stelsel van lymfevaten dat vocht afvoert (lymfe).
Het microcirculatie systeem is de bloedsomloop door de kleinste vaten.

De bloedsomloop brengt vocht omhoog naar de lederhuid waar het vocht wordt opgenomen door het hyaluronzuur.

De verplaatsing van vocht in de huid moet gelijk lopen met de activiteiten van de enzymen en aminozuren. Is er in een van de processen een defect dan zal het vocht versneld uit de huid verdampen. Dit brengt een kettingreactie teweeg.
De cellen en vezels in de lederhuid liggen in een zogenaamde waterhoudende gel. Deze gel (grondsubstantie) is opgebouwd uit glycosaminoglycanen (GAG’s), water, zouten, suikers, aminozuren en glycolproteinen. Hyaluronzuur is hierin met 70% aanwezig.

De zogenaamde GAG’s spelen een belangrijke rol in de vorming van het bindweefsel. Te weinig GAG’s heeft als gevolg dat de enzymatische werking in de huid wordt verzwakt. Dit heeft als gevolg dat onder andere de toevoer van vocht in de huid ernstig wordt verstoord. Gevolgen dus voor de lipiden in de huid.

Belangrijkste cellen in de lederhuid zijn de fibroblasten. Die zorgen voor een continue aanvoer van nieuwe GAG’s maar daartoe moeten ze wel worden aangezet.
Als de activiteit van de fibroblasten afneemt stoppen ze niet alleen met de aanmaak van nieuw collageen, maar produceren ze tegelijkertijd enzymen die collageen afbreken.
Gevolg is disbalans in de waterflow in de huid en opbouw van collageen, met versneld verlies aan elasticiteit tot gevolg!
Belangrijk is dus vast te stellen of er sprake is in verstoring van deze belangrijke processen en de oorzaak aan te pakken en te behandelen.
Door een gerichte aanpak van vocht en vet herstellen wij uw huidconditie!
Hierbij maken we gebruik van de juiste werkstoffen en massagetechnieken waaronder de reflectorische bindweefselmassage. Meer hierover leest u onder het kopje huidverbeterende behandelingen.
Later dit jaar verwachten wij ook de lymfedrainage aan te kunnen bieden.

Wat leren we hieruit?
Dat iedere huid uniek is en een belangrijk levend orgaan is dat aandacht verdient!